Duurzame elektriciteit ver vooruit op overige energie

De Nederlandse productie van duurzame elektriciteit doet het in vergelijking met overige Europese landen goed! Op dit moment is 10% van de Nederlandse elektriciteit opwekking op duurzame wijze. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Biomassa, wind, zon en water
Duurzame elektriciteit in Nederland wordt voornamelijk gewonnen uit biomassa, namelijk bijna 6%. Deze hoeveelheid is de afgelopen drie jaar ongeveer gelijk gebleven.
Bijna 4% van de duurzame of hernieuwbare elektriciteit komt uit windmolens. Dit is een stijging van 4% ten opzicht van vorig jaar. Op dit moment komt bijna 2500 megaWatt van windmolens vandaan. In 2020 moet dit 6000 megaWatt zijn, zo is het plan.
Een zeer klein gedeelte van de duurzame elektriciteit komt van zonne energie en energie opgewekt via water. Hier valt dus nog veel winst te halen.
Totale duurzame energie nog niet op pijl
Europese afspraken over een pijl van 16% duurzame energie in 2020 gaan echter niet alleen over elektriciteit, maar ook over warmtevoorziening en brandstof. In totaal is nog maar 4% van de energiebehoefte duurzaam. Nederland loopt hier volgens Stef Blok juist behoorlijk achter op andere Europese landen. Hij geeft aan dat er veel moet gebeuren om de eis van 16% in 2020 te halen. Één van de oplossingen is het versnellen van vergunningen voor windmolenparken.
Bron: ANP, CBS, architectenweb.nl
OVER DE AUTEUR

Sander van Merode
Architect en bouwtechnoloog, gespecialiseerd in technisch duurzame oplossingen in de bouw. Sander is gastschrijver voor verbruiken.nl


