Verbruiken.nl

Vergelijk verbruik van elektra, water en brandstof

share on acebook share on Twitter
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Elektrische auto jaarlijks ruim duizend euro goedkoper

Elektrische auto jaarlijks ruim duizend euro goedkoper

Wat scheelt het nu eigenlijk om elektrisch te gaan rijden? Wij doen voor u de rekensom en leggen uit waar u hierbij aan moet denken.

Elektrisch rijden is natuurlijk niet helemaal gratis, maar de kosten voor puur de kilometers schelen aanzienlijk. Wel moet u er natuurlijk aan denken dat de aanschaf duurder is en het onderhoud is mogelijk ook meer. Daarentegen betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting.

We zullen een vergelijking maken voor een kleine auto:

Een benzinevariant zal ongeveer 1 op 17 rijden. met een benzineprijs van € 1,75 per liter betekent dit dat u per kilometer ongeveer 9,7 cent betaalt.

Een kleine electrische auto rijdt ongeveer 150 km op een volle accu. Het opladen van een volle accu (16 kWh) kost u bij thuisladen € 3,52. Dat betekent 2,3 cent per kilometer. Een verschil van 7,4 cent per kilometer met een benzinewagen.

Rijdt u dus 30.000 kilometer in een jaar, dan scheelt u dit € 2220 euro!

Als we de aanschafprijs van een bijvoorbeeld een peugeot 107 (benzine) en een Peugeot ion active bekijken, zien we dan een elektrische auto ongeveer € 20.000 euro duurder is.

Als je 30.000 km per jaar rijdt heb je dit verschil in 9 jaar terug verdiend.

In de toekomst zullen elektrische auto's alleen maar goedkoper worden. Alleen maar positief dus. Wel moet je er aan denken dat het onderhoud mogelijk duurder is en dat je thuis moet kunnen opladen. Hier moet je soms maatregelen voor treffen.

Voor een overzicht van elektrische auto's en hun jaarlijkse verbruik kun je kijken op onze vergelijkingspagina. Hier kunt u instellen hoveel u per jaar rijdt en wij berekenen voor u de jaarlijkse kosten per auto.
OVER DE AUTEUR

Sander van Merode

Architect en bouwtechnoloog, gespecialiseerd in technisch duurzame oplossingen in de bouw. Sander is gastschrijver voor verbruiken.nl
Twitter icoon Linkedin icoon Google plus icoon
 


Reacties


Pieter zei op 2013-02-15 18:06:30

Ik wist niet dat een elektrische auto nog zoveel goedkoper was.Plaats Reactie


Naam
Reactie