Verbruiken.nl

Vergelijk verbruik van elektra, water en brandstof

share on acebook share on Twitter
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Energie neutraal huis door algen.

Energie neutraal huis door algen.

Schreven we eerder al over energie op te wekken uit kamerplanten, deze week is in Hamburg 's werelds eerste appartamentencomplex opgeleverd die door gebruik te maken van algen energie kan opwekken en daardoor energie neutraal is.

Het complex met 15 appartementen draagt de naam BIQ house, oftewel Bio Intelligent Quotient House. Het BIQ huis genereert elektriciteit en warmte door gebruik te maken van 129 glaspanelen waarin algen verwerkt zijn. Grote delen van de Zuidwest en Zuidoost gevel zijn bedekt met deze panelen.

Naast het opwekken van energie door biomassa zijn de panelen ook goed isolerend en wordt warmte opgevangen in de panelen gebruikt voor waterverwarming in het gebouw.

Hoe werkt het?

Binnen de glaspanelen groeien de algen en vermenigvuldigen zich zoals normaal. Hiervoor krijgen ze "voeding" en CO2 gevoed via een gesloten systeem in de gevel. De algen groeien door de zon die op de panelen schijnt. Wanneer deze genoeg biomassa heeft, wordt dit gescheiden uit het paneel en opgeslagen in de technische ruimte van het gebouw. Uit deze biomassa wordt energie gehaald in een bioreactor.

De overige warmte die de panelen opvangen wordt direct gebruikt om water te verwarmen en de rest wordt opgeslagen 80 meter in de grond om wanneer nodig gebruikt te worden.

Toekomst

Volgens de makers van dit gebouw is dit slechts het begin van wat er mogelijk is met natuurlijke processen van energie opwekking binnen nieuwe gebouwen. Ze verwachten in de komende jaren veel vergelijkbare projecten te maken.

bron: IBA Hamburg
OVER DE AUTEUR

Sander van Merode

Architect en bouwtechnoloog, gespecialiseerd in technisch duurzame oplossingen in de bouw. Sander is gastschrijver voor verbruiken.nl
Twitter icoon Linkedin icoon Google plus icoon
 


ReactiesPlaats Reactie


Naam
Reactie