Verbruiken.nl

Vergelijk verbruik van elektra, water en brandstof

share on acebook share on Twitter
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In 2030 wordt helft woningen Rotterdam verwarmd door restwarmte havens.

In 2030 wordt helft woningen Rotterdam verwarmd door restwarmte havens.

Vijtien partijen rondom Rotterdam gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat in 2030 ongeveer de helft van al het vastgoed in Rotterdam voorzien wordt van warmte door restwarmte uit de industrie en havens.

Een win-win situatie: De havens en de bijbehorende industrie vebrruiken veel energie waarbij veel warmte vrijkomt die ze niet benutten, woningen in de stad kunnen deze warmte goed gebruiken. Alleen de locatie was tot nu het probleem.

Nieuwe Warmteweg

De afgelopen jaren is echter hard gewerkt om de restwarmte bij de stad te krijgen met als resultaat "De nieuwe warmteweg". Dit is een 26 kilometer lang netwerk van leidingen onder de grond die de havens met de stad verbindt. Vanaf nu zullen de meeste nieuwbouwprojecten op dit systeem aangesloten worden. Ook wordt het netwerk gebruikt om de bestaande stadsverwarming waar ongeveer 17% van de woningen in de stad op aangesloten is van restwarmte te voorzien.

Woningen die aangesloten worden op dit netwerk hebben dus zelf geen CV ketel meer nodig. Dit is voor bewoners voordeliger en het is goed voor het milieu, doordat minder aardgas verbruikt wordt.

Eind 2013 zal de Nieuwe warmteweg gereed voor gebruik zijn en zullen de partijen ook gaan kijken naar het aansluiten van de bestaande bebouwing op het systeem.

Bronnen

Rotterdam.nl
Duurzaamgebouwd
OVER DE AUTEUR

Sander van Merode

Architect en bouwtechnoloog, gespecialiseerd in technisch duurzame oplossingen in de bouw. Sander is gastschrijver voor verbruiken.nl
Twitter icoon Linkedin icoon Google plus icoon
 


ReactiesPlaats Reactie


Naam
Reactie