Verbruiken.nl

Vergelijk verbruik van elektra, water en brandstof

share on acebook share on Twitter
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Minder energiekosten met een groen dak

Minder energiekosten met een groen dak

Wilt u eens een ander kleurtje op uw dak, denk dan aan groen. Groene daken, ook wel sedumdaken genoemd zijn mooi, rustgevend en verantwoord. Naast dat een groen dak positief bijdraagt aan het aanzicht van een gebouw, heeft het nog vele andere voordelen voor de omgeving en voor uw portemonnee:

  • luchtzuiverend, draag bij aan verversing van de lucht in uw omgeving;
  • waterzuiverend, u kunt schoon water opvangen;
  • isolatie in de winter, minder verwarmingskosten;
  • verkoeling in de zomer, minder airconditioning kosten;
  • geluidsisolatie, minder geluidsoverlast;
  • water absorberend, 50% van het regenwater wordt weer afgegeven in de atmosfeer en hiermee verlaagd u de gemeentelijke rioleringskosten

Een goede investering

Indien u denkt dat een groen dak voornamelijk veel geld kost, heeft u het mis. Een groen dak is een investering die zich binnen 8 tot 20 jaar terug verdient. De investering voor een sedum dak, beplant met mossen en vetplantjes kost zo’n €40,- tot €70,- per m2, maar gaat wel zo’n 60 jaar mee! De levensduur van een normaal dak is ca. 20 jaar. Beplanting beschermt u dak tegen de schadelijke effecten van zonlicht en regen, hagel en wind. Hierdoor schommelt uw dak minder van temperatuur, waardoor het langer meegaat. Een groendak verlengt dus de levensduur van uw dak en het is ook nog eens waarde verhogend voor uw huis en de omgeving.

Subsidie

Groene daken werken waarde verhogend voor het gebouw zelf en voor de gebouwen in de nabije omgeving. Voornamelijk in stedelijke gebieden wordt de aanleg van sedumdaken gestimuleerd omdat het gebrek aan groen in de stad wordt gecompenseerd en omdat de beplanting bijdraagt aan de biodiversiteit. Om deze reden en om bovenstaande redenen geven veel gemeentes subsidies voor het aanleggen van een plantendak aan zowel particulieren als gemeentes.

Ook groen op uw dak?

In de meeste gevallen worden er sedummatten aangelegd, deze kunnen op alle vlakken worden toegepast. Specifiek op alle vlakke, schuine en hellende daken tot 40°. Uw dak moet wel voorzien zijn van een afvoer en een waterdichte dakbedekking. Daarnaast moet het dak stevig zijn en een extra gewicht van 50 tot 110 kg per m2 aankunnen. Het dak wordt bij beplanting veel zwaarder na een flinke regenbui.

Wilt u meer weten over de aanleg van een groen dak, ga dan naar de website Groendak.nl.
OVER DE AUTEUR

Veroniek Maat

Eigenaar van Accessible Travel Netherlands en heeft veel interesse voor duurzaamheid. Is gastschrijver voor verbruiken.nl
Twitter icoon Linkedin icoon Google plus icoon
 


ReactiesPlaats Reactie


Naam
Reactie