Verbruiken.nl

Vergelijk verbruik van elektra, water en brandstof

share on acebook share on Twitter
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Samenwerking apparaten zorgt voor minder verbruikskosten

Samenwerking apparaten zorgt voor minder verbruikskosten

Een koelkast die online nieuwe melk bestelt omdat het bijna op is en warmte van de oven die gebruikt wordt om je aarbeienplanten in de keuken te laten groeien...

Het klinkt als toekomstmuziek, maar er zijn meerdere bedrijven hard bezig met het laten samenwerken van verschillende huishoudelijke apparaten om gebruiksgemak te verhogen en verbruikskosten te verlagen. We zetten de verschillende mogelijkheden en toekomstige producten op een rij.

Whirlpool Greenkitchen

Whirlpool zet hoog in met het Greenkitchen concept. Dit concept gaat uit van de maximale samenwerking tussen verschillende apparaten. Zo wordt restwarmte van de koelkast gebruikt voor het opwarmen van het water voor de vaatwasser en wordt het gebruikte kraanwater gefilterd en gebruikt om de vaatwasser mee te laten schoonmaken. Ook kan dit 'grijze water' getapt worden om bijvoorbeeld de planten mee water te geven.

LG Connected

Ook LG is bezig om apparaten te laten samenwerken en te laten bedienen door apps op tablet en smartphone. LG richt zich hierbij voornamelijk op gebruiksgemak (Het huis laten schoonmaken terwijl je nog onderweg bent, zorgen dat de koffie klaar is als je je bed uit stapt).

FAN

FAN is een open standaard die apparaten van verschillende merken laat samenwerken en slim gebruik maakt van (lokaal opgewekte) energie. Zo kun je instellen dat je vaatwasser of wasmachine pas aan gaat als je zonnepaneel de eerste zon van de dag ontvangt en je elektrische auto opgeladen is wanneer je hem nodig hebt omdat de app weet dat je elke dag om 8 uur naar je werk gaat en de stroom 's nachts goedkoop is. Door koppeling aan zonnepanelen kan de vraag en aanbod van energie op elkaar afgestemd worden en kan het 'teveel' aan opgeleverde zonne energie automatisch verkocht worden aan bijvoorbeeld de buren.

Grote voordeel van FAN is dat het open source is en dus bij elk merk apparaat ingebouwd kan worden. Ook kunnen onafhankelijke ontwikkelaars zelf slimme Apps ontwikkelen.

Standaard

Naast de genoemde ontwikkelingen is er natuurlijk nog veel meer mogelijk. Het probleem is echter dat er nog geen standaard is. Wat mij betreft heeft een techniek als FAN de toekomst, vanwege het open karakter. Met deze techniek kunnen ook kleinere fabrikanten hun apparatuur laten samenwerken. De mogelijkheden zijn eindeloos.
OVER DE AUTEUR

Sander van Merode

Architect en bouwtechnoloog, gespecialiseerd in technisch duurzame oplossingen in de bouw. Sander is gastschrijver voor verbruiken.nl
Twitter icoon Linkedin icoon Google plus icoon
 


ReactiesPlaats Reactie


Naam
Reactie