Verbruiken.nl

Vergelijk verbruik van elektra, water en brandstof

share on acebook share on Twitter
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Soorten drogers en het verbruik uitgelegd

Soorten drogers en het verbruik uitgelegd

Als u op zoek gaat naar een nieuwe droger, zult u veel verschillende soorten tegen komen: Warmtepompdrogers, condensdrogers en meer. In dit artikel zullen we u uitleggen wat het verschil tussen al deze soorten wasdrogers is, wat het verbruik is en waar u nog meer aan moet denken.

Afvoerdrogers

Deze drogers zijn de 'klassieke' drogers waarbij de droger altijd een afvoer naar buiten nodig heeft om het vocht uit de kleding kwijt te kunnen. Dit kan via een raam, deur of speciaal gemaakte afvoerpijp in de gevel of het dak. Het verbruik en duurzaamheid van de afvoerdroger zijn matig. Hierbij speelt de temperatuur van de ruimte overigens ook een rol: In een warme ruimte verbruikt de droger minder.

Condensdroger

De condensdroger werkt bijna hetzelfde als een afvoerdroger: Ook deze droger haalt het vocht uit de kleding, alleen wordt de vochtige lucht in het apparaat al gefilterd en opgevangen in de condensbak. je hebt dus geen afvoer naar buiten nodig. Wel zul je na elke droogbeurt de condensbak moeten legen. Deze droger is iets minder zuinig dan een afvoerdroger

Warmtepompdroger

Een warmtepompdroger is ongeveer twee keer zo zuinig als een condens- of afvoerdroger. De warmtepompdroger gebruikt zoals het woord al aangeeft een warmtepomp om vocht in de was af te voeren. Ook bij een warmtepompdroger is geen afvoer naar buiten nodig. Soms wordt ook bij deze droger een condensbak gebruikt die geleegd dient te worden. Soms is de droger echter aan te sluiten op de waterafvoer waardoor de droger nooit geleegd hoeft te worden. Waar wel rekening gehouden mee moet worden is dat een warmtepompdroger langer doet over een droogbeurt.

Gaswasdroger

Een gaswasdroger is ongeveer even zuinig als een warmtepompdroger, echter is hierbij weer een afvoer via de muur, raam, dak of deur nodig. In tegenstelling tot een warmtepomp gebruikt deze wasdroger gas om de lucht te verwarmen. De elektrakosten zullen dus minder zijn, maar dat wordt gecompenseerd door gaskosten. het voordeel van de gaswasdroger is dat deze niet langer over een droogbeurt doet.

Zuinigste droger

De zuinigste drogers zijn warmtepompdrogers en gasdrogers waarbij de ene elektriciteit gebruikt en de ander gas. Afhankelijk van hoe je elektriciteit opwekt (zonnecellen), kan een warmtepompdroger daarom wel duurzamer zijn. Een warmtepomp verbruikt jaarlijks ongeveer 280 kWh of 61 euro bij gemiddeld gebruik (220 droogbeurten per jaar).

Bekijk ons Overzicht van drogers om te vergelijken op verbruik.

 


ReactiesPlaats Reactie


Naam
Reactie