Verbruiken.nl

Vergelijk verbruik van elektra, water en brandstof

share on acebook share on Twitter
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Uitleg jaarafrekening: Netwerkkosten, meterkosten en capaciteitstarief

Uitleg jaarafrekening: Netwerkkosten, meterkosten en capaciteitstarief

Als u onlangs de jaarafrekening van uw energieleverancier ontvangen heeft, vraagt u zich wellicht af wat alle kostenposten die op de rekening staan inhouden en wat u kunt doen om deze kosten te beperken. In deze blogpost zullen we de netwerkkosten behandelen.

Wat zijn netwerkkosten?

De netwerkkosten voor elektriciteit en gas worden via uw energieleverancier in rekening gebracht. Echter zijn het kosten voor de beheerder van het gas en elektranetwerk. Deze beheerder is afhankelijk van waar u woont en zal bij elke energieleverancier even hoog zijn. Overstappen kan dus niet.

De netwerkkosten bestaan in het algemeen uit twee onderdelen:
1. Meterkosten of huur meter
2. Capaciteitstarief of transportkosten

Hieronder zullen we deze twee nader uitleggen

Meterkosten / huur meter

Dit bedrag betaalt u zoals de naam al doet vermoeden voor de meter die uw verbruik bijhoud. Deze meters zijn namelijk niet uw eigendom, maar blijven altijd eigendom van de beheerder van het netwerk, zoals bijvoorbeeld Liander, Enexis of Stedin. De kosten voor de elektriciteitsmeter €27,74 zijn en voor de gasmeter € 20,28 per jaar (in 2014).

Capaciteitstarief of transportkosten

Sinds 2009 is het capaciteitstarief een vast bedrag per jaar, daarvoor waren deze kosten afhankelijk van uw verbruik en werden daarom vaker transportkosten genoemd. Nu betaalt u dus een vast bedrag per jaar, afhankelijk van de grootte of de capaciteit van de elektriciteit of gasaansluiting.

Grootte van de aansluiting

De meest gebruikelijke grootte van aansluiting voor elektriciteit is 3 × 25A en voor gas G4 of G6. Heeft u een grotere aansluiting (staat vermeld op uw jaarafrekening), dan betaald u (veel) meer aan netwerkkosten. Is dit het geval, neemt u dan contact op met uw energieleverancier of netbeheerder over de mogelijkheden om uw aansluiting te verkleinen. Sommige woningen hebben namelijk nog een te grote aansluiting omdat vroeger naar verbruik werd betaalt en nu voor de grootte van de aansluiting.

Slimme meters

U betaalt niet meer netwerkkosten of meterkosten als u een slimme meter heeft. op termijn zullen netbeheerders alle meters in Nederland vervangen door slimme meters (kosteloos). Een slimme meter geeft u de mogelijkheid tot beter inzicht en u hoeft de meterstanden nooit meer op te geven omdat ze op afstand kunnen worden uitgelezen door de beheerder.

 


ReactiesPlaats Reactie


Naam
Reactie