Verbruiken.nl

Vergelijk verbruik van elektra, water en brandstof

share on acebook share on Twitter
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Zonnepanelen: Prijzen en subsidies in 2013

Zonnepanelen: Prijzen en subsidies in 2013

Heb je je ooit afgevraagd wat zonnepanelen nu eigenlijk kosten, of er subsidies mogelijk zijn en wat het per jaar op je energierekening bespaart? Wij zoeken het voor je uit.

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink afgenomen. Volgens onderzoek van Compare my solar is de prijs van zonnepanelen sinds begin 2011 met ruim 50% gedaald. De prijs heeft zich inmiddels gestabiliseerd, geen reden om nog langer te wachten dus. Ook worden stroomprijzen bij energieleveranciers steeds hoger en zijn er dit jaar allerlei landelijke en gemeentelijke subsidies te verkrijgen.

Prijs zonnepanalen

De prijs van zonnepanelen ligt tussen de 250 en 300 euro per vierkante meter. Dit is voor het gehele systeem. Zie hier verschillende prijzen.

Opbrengst

De energie opbrengst van zonnepanelen wordt meestal aangegeven in Wp oftewel Wattpiek. Dit betekend de maximale hoeveelheid energie die het paneel per seconde kan leveren. In Nederland betekent 1 Wp ongeveer 0,9 kWh per jaar. Per vierkante meter levert een zonnepaneel ongeveer 150 kWh per jaar. Een systeem van 12 m2 (€ 3000)
levert dus al snel 1800 kWh per jaar!

In 30 jaar 12.000 euro besparen

Met de huidige energieprijzen van 0,22 euro bespaart u dus bijna 400 euro per jaar! Een systeem betaalt zichzelf daarmee terug in 7,5 jaar. Na 30 jaar (zo lang gaan ze ongeveer mee) heb je al 12.000 euro bespaard en ben je de uitstoot van 16 ton CO2 tegen gegaan.

Subsidies

In 2013 is er door Nederland 30 miljoen beschikbaar gesteld voor subsidies van zonnepanelen. Je kunt 15% van je aankoopbedrag terugkrijgen aan subsidie tot een maximum van 650 euro. Voorwaarden is dat het systeem minimaal 600 Wp is. U kunt de subsidie aanvragen via Agentschap NL. De regeling geldt alleen nog maar in 2013, wees er dus snel bij!

In sommige steden zoals Delft, Den Haag en Eindhoven kan een extra subsidie aangevraagd worden. Details vindt u op De zonnefabriek.

Via de blog van Verbruiken.nl houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over zonnepanelen en mogelijke subsidies.
OVER DE AUTEUR

Sander van Merode

Architect en bouwtechnoloog, gespecialiseerd in technisch duurzame oplossingen in de bouw. Sander is gastschrijver voor verbruiken.nl
Twitter icoon Linkedin icoon Google plus icoon
 


ReactiesPlaats Reactie


Naam
Reactie