Verbruiken.nl

Vergelijk verbruik van elektra, water en brandstof

share on acebook share on Twitter
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Zonnepanelen voor huurders

Zonnepanelen voor huurders

Het aanschaffen van zonnepanelen wordt voor steeds meer huiseigenaren in Nederland betaalbaar. Huiseigenaren en bedrijven laten steeds vaker zonnepanelen op hun dak plaatsen, omdat de investering zich uiteindelijk gemakkelijk terug verdient. Echter, de woningmarkt staat stil en daarom blijven voornamelijk huurders zitten waar ze zitten. Dit stimuleert de vergroening van Nederland niet. Huurders kunnen namelijk geen eigen zonnestroom op wekken, omdat zij geen zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen, want zij zijn geen eigenaar van hun dak. Indien zij zouden besluiten wel zonnepanelen te plaatsen, is het maar de vraag of de volgende huurder deze zonnepanelen wilt overnemen. Tevens ligt het kostenplaatje voor huurders ook anders dan voor kopers, omdat zij zelf opdraaien voor de investering en niet weten hoe lang zij daar zullen wonen.

Voor dit probleem is nu een oplossing gevonden. Door een samenwerking tussen een woningcorporatie en de zonnepanelen leverancier De Zonnefabriek, is het mogelijk dat zonnepanelen kunnen worden geplaatst op huurwoningen. De leverancier blijft eigenaar van de zonnepanelen en de huurders en de woningcorporatie hoeven niet te investeren. Belemmeringen voor huurders worden weggehaald, doordat zij alleen nog voor de zonnestroom betalen en niet de investering. Het valt zelfs voordelig uit voor huurders, want de bijdrage voor het gebruik van de zonnepanelen is een stuk lager dan de kosten voor de duurder wordende stroom.

Om deze innovatie mogelijk te maken is er subsidie geld beschikbaar gesteld. Een voorbeeld van een locatie waar dit initiatief plaats gaat vinden is Amsterdam West. Twee gebouwencomplexen in Amsterdam West krijgen de primeur en huurders zullen daar kunnen profiteren van de voordelen van zonnestroom. Nederland loopt in Europa vooruit op het gebied van duurzame elektriciteit, maar het gebruik van zonne-energie loopt nog achter.

Wanneer dit project slaagt, is dit een enorme stimulans voor huiseigenaren om zonnepanelen te laten plaatsen en huurders mee te laten delen in de voordelen die het oplevert!
OVER DE AUTEUR

Veroniek Maat

Eigenaar van Accessible Travel Netherlands en heeft veel interesse voor duurzaamheid. Is gastschrijver voor verbruiken.nl
Twitter icoon Linkedin icoon Google plus icoon
 


ReactiesPlaats Reactie


Naam
Reactie